Τόπος συνάντησης για εμάς που πιστεύουμε
πως τα εμπόδια είναι για να τα υπερπηδάς,
όχι για να σε σταματούν. Που σκεφτόμαστε θετικά,
αναλαμβάνουμε δράση και συμμετέχουμε σε ό τι μας αφορά.

Όταν δεν ξέρουμε, ρωτάμε

23 Μαΐου 2017, 10:30

Πόσο ζυγίζει το διαδίκτυο;

Πάμε ένα βήμα πίσω: Έχει βάρος το διαδίκτυο;

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας το διαδίκτυο ως ένα σύνολο πληροφοριών που ανταλλάσσονται μεταξύ των χρηστών και αποθηκεύονται σε συσκευές και servers ανά τον κόσμο. Η πληροφορία είναι κάτι το άυλο, δεν έχει υπόσταση -άρα δεν έχει και βάρος- οπότε υποθέτουμε ότι το διαδίκτυο, αφού μεταφέρει τις πληροφορίες, είναι και αυτό το ίδιο.

Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Όπως αποδεικνύουν οι επιστήμονες, η πληροφορία -έτσι όπως μεταφέρεται και αποθηκεύεται στο διαδίκτυο- έχει κάποια ενέργεια, που αυτόματα μεταφράζεται σε μάζα, έστω και ελάχιστου βάρους.

Όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνουμε, όλα τα βίντεο που ανεβάζουμε στα κοινωνικά δίκτυα, όλες οι αναρτήσεις που γράφουμε, μεταφράζονται στο «δυαδικό αλφάβητο» που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές, το 0 και 1. Αυτά τα ψηφία μπορεί να είναι μαθηματικές οντότητες, αλλά είναι ταυτόχρονα και απτές, καθώς μετατρέπονται σε τάσεις ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, κάτι που αυτόματα τους προσδίδει την ενέργεια (και αυτόματα τη μάζα, με βάση την αρχή της ισοδυναμίας μάζας-ενέργειας) που αναφέραμε πιο πάνω.

Οι πληροφορίες, για να ταξιδέψουν, κατανέμονται σε μικρά πακέτα δεδομένων. Αυτά τα πακέτα περιλαμβάνουν τις ίδιες τις πληροφορίες αλλά και λεπτομέρειες για το πού πρέπει να πάνε. Ανεξάρτητα από τον τελικό τους προορισμό ή τον εξοπλισμό που παρεμβάλλεται, πραγματοποιείται ένας βασικός κύκλος: Το μήνυμα αποθηκεύεται στη μνήμη ενός υπολογιστή, αναλύεται το πού πρέπει να πάει, κωδικοποιείται, αποστέλλεται στον επόμενο υπολογιστή της αλυσίδας, αποκωδικοποιείται και στη συνέχεια αποθηκεύεται στον νέο υπολογιστή. Το δυαδικό μοτίβο (η πληροφορία που έχει μεταφραστεί σε 0 και 1) που περιγράφεται σε αυτά τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που μεταδίδονται από υπολογιστή σε υπολογιστή, είναι αυτό που μεταφέρει και τη μάζα για την οποία συζητάμε.

Τα μαθηματικά που χρειάζονται για τον υπολογισμό του βάρους ενός, για παράδειγμα, απλού ηλεκτρονικού μηνύματος είναι κοινές πράξεις -προσθέσεις και πολλαπλασιασμοί κυρίως- αλλά τα νούμερα είναι τέτοιας μορφής, με πολλά ψηφία και μηδενικά που είναι απαγορευτικά για να μελετηθούν από κάποιον μη επιστήμονα. Ίσως είναι πιο εύκολο να το κατανοήσουμε αν πάμε σε πιο… μεγάλα μεγέθη, όπως το διαδίκτυο συνολικά.

Κάνοντας λοιπόν όλους τους... περίεργους υπολογισμούς που προτείνουν οι επιστήμονες, τότε φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι όλο το διαδίκτυο, όλες οι πληροφορίες και τα αρχεία, έχουν το «τρομακτικό» βάρος ενός πολύ μικρού κόκκου σκόνης!

Σας εξέπληξε η απάντηση αυτή; Σας φαίνεται λογική; Άραγε τι άλλες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει το διαδίκτυο;

Πηγή

Η άποψή σας;

comments powered by Disqus
Ο λόγος ύπαρξης αυτού του ιστότοπου είναι να γίνεται συζήτηση, να ακούγονται γνώμες , να μοιράζονται προβληματισμοί. Εδώ λοιπόν, περιμένουμε τη δική σας άποψη. Προσπαθήστε το σχόλιό σας να είναι σύντομο και κατανοητό και να σέβεται τους συνομιλητές σας και τους αναγνώστες γενικά. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε υβριστικά σχόλια.

Δείτε ακόμη

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στα ασφαλιστήρια υγείας, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα έχει «χτυπηθεί» από την οικονομική κρίση. Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερ
Περισσότερα
Από τη στιγμή που ένας γονιός παίρνει στην αγκαλιά το παιδί του, θέλει να του παρέχει ό,τι καλύτερο μπορεί και να το κάνει να νιώθει πάντα ασφαλές. Και ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας για παιδιά είνα
Περισσότερα