Τόπος συνάντησης για εμάς που πιστεύουμε
πως τα εμπόδια είναι για να τα υπερπηδάς,
όχι για να σε σταματούν. Που σκεφτόμαστε θετικά,
αναλαμβάνουμε δράση και συμμετέχουμε σε ό τι μας αφορά.

Δείτε το από άλλη γωνία

13 Μαρτίου 2017, 11:30

Πώς μιλάμε στα παιδιά για το σεξ;

Έρχεται κάποια στιγμή που όλοι οι γονείς καλούνται να παραδώσουν μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα παιδιά τους. Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να γίνει λιγότερο άβολη η συγκεκριμένη συζήτηση.

Η σεξουαλικότητα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Έτσι, ένα παιδί που αναπτύσσεται φυσιολογικά είναι λογικό να θέλει να εξελίξει και τη σεξουαλικότητά του. Βέβαια, όταν μιλάμε θεωρητικά όλα φαντάζουν εύκολα. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί σας ρωτήσει «Μαμά, μπαμπά; Πώς γίνονται τα παιδιά;»;

Δυστυχώς, η γνωστή ιστορία με τη μέλισσα που γονιμοποιεί το λουλούδι πιθανώς να κεντρίσει το ενδιαφέρον σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, το οποίο όμως στη συνέχεια θα την απορρίψει, καθώς θα διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να ταυτιστεί ούτε με τη μέλισσα, ούτε με το λουλούδι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους περισσότερους παιδιάτρους και παιδοψυχολόγους, είναι προτιμότερο οι γονείς να μιλούν στα παιδιά ειλικρινά από την αρχή, τόσο για τη γονιμοποίηση, όσο και για το σεξ, παρά να τα μπερδεύουν επινοώντας διάφορα παραμύθια.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά σας για το σεξ. Όταν θα είναι έτοιμα, θα έρθουν σε εσάς με τις κατάλληλες ερωτήσεις, εφόσον βέβαια έχετε προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος και δεν δείχνετε ότι αισθάνεστε άβολα να συζητήσετε για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, όταν συμβεί, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να βάλετε τις σωστές βάσεις. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!

Πώς θα ανοίξετε μια συζήτηση για το σεξ;

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι το παιδί σας έχει αναπτύξει κάποιο ενδιαφέρον για το σεξ, τότε μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και να του μιλήσετε γι’ αυτό την κατάλληλη στιγμή. Για παράδειγμα, εάν η οικογένειά σας πρόκειται σύντομα να μεγαλώσει με την έλευση ενός μωρού, μπορείτε να δείτε αυτό το γεγονός σαν ευκαιρία να απαντήσετε σε πιθανές απορίες που μπορεί να έχει το παιδί σας.

Εναλλακτικά, κάποια τρυφερή σκηνή που μπορεί να τύχει να δει στην τηλεόραση, ή ακόμα και όταν κάνει μπάνιο, μπορούν να πυροδοτήσουν μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τα φιλιά, τον έρωτα, την αγάπη και γενικότερα τις σχέσεις των δύο φύλων.

Βασικός στόχος όμως αυτής της συζήτησης είναι να κάνετε το παιδί σας να νιώσει άνετα, τόσο με τη σεξουαλικότητά του, όσο και με τη σεξουαλικότητα σαν θέμα συζήτησης. Εφόσον λοιπόν αποφασίσετε να κάνετε μια τέτοιου είδους συζήτηση καλό είναι να αφήσετε το παιδί σας να σας καθοδηγήσει.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα ακολουθώντας τα παρακάτω tips:

●     Αποφασίστε ποια είναι η δική σας στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα και για ποια θέματα θα θέλατε να συζητήσετε με το παιδί σας.

●     Ενθαρρύνετε τις συζητήσεις και τις ερωτήσεις γύρω από το σεξ, διατηρώντας μια ήρεμη και δεκτική συμπεριφορά.

●     Εξοικειωθείτε με την ιδέα και προσπαθήστε να μη δείχνετε συναισθήματα όπως αμηχανία, ντροπή ή ακόμα και θυμό. Το σεξ δεν θα πρέπει να παρουσιάζεται σαν ταμπού ή ως ανήθικο.

●     Προσπαθήστε να απαντάτε στις ερωτήσεις των παιδιών σας άμεσα, αφιερώνοντας τον κατάλληλο χρόνο προκειμένου να λύσετε τις απορίες τους.

●     Συμβουλευτείτε τη σχετική βιβλιογραφία. Υπάρχουν πολλά βιβλία με βοηθητικές εικόνες, όπως η ανατομία του σώματος, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τη συζήτηση.

Θυμηθείτε: όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο πιο απλές και εύκολες είναι οι συζητήσεις γύρω από το σεξ. Στην εφηβεία τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο απαιτητικά.

Ποια είναι τα οφέλη του να έχετε μια ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά σε ό,τι αφορά το σεξ;

Η σεξουαλική παιδεία πρέπει να ξεκινά από το σπίτι. Πολλές φορές οι γονείς πιστεύουν πως δεν είναι οι κατάλληλοι να συζητήσουν με τα παιδιά τους για ένα τέτοιο θέμα, γιατί ενδεχομένως το ίδιο να πίστευαν και οι γονείς τους. Όμως, υπάρχει πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει στα παιδιά σας για το σεξ από εσάς;

Μιλώντας στα παιδιά σας ανοιχτά για το σεξ, τα βοηθάτε να εξελιχθούν και σε αυτόν τον τομέα, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις στις προσωπικές τους σχέσεις και να προφυλαχθούν από πιθανούς κινδύνους. Προσοχή! Όταν θα μιλήσετε στα παιδιά για την προφύλαξη θα πρέπει να το κάνετε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τα τρομάξετε.

Ακόμα λοιπόν και αν το θέμα του σεξ σας φέρνει σε δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να έχετε αποφύγει τέτοιου είδους συζητήσεις με τα παιδιά σας στο παρελθόν, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ποτέ δεν είναι αργά να τους κάνετε μια συζήτηση! Έτσι, θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι ότι δεν ήταν τελικά τόσο δύσκολο…

Η άποψή σας;

comments powered by Disqus
Ο λόγος ύπαρξης αυτού του ιστότοπου είναι να γίνεται συζήτηση, να ακούγονται γνώμες , να μοιράζονται προβληματισμοί. Εδώ λοιπόν, περιμένουμε τη δική σας άποψη. Προσπαθήστε το σχόλιό σας να είναι σύντομο και κατανοητό και να σέβεται τους συνομιλητές σας και τους αναγνώστες γενικά. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε υβριστικά σχόλια.

Δείτε ακόμη

Τώρα που άνοιξε ο καιρός, είναι καιρός να ανοίξετε κι εσείς τις μπαλκονόπορτες και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ξανά τις βεράντες του σπιτιού σας. Παρακάτω θα δείτε μερικές απλές και οικονομικές ιδέες διακόσμησης, που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε το μπαλκόνι σας σε μία καλοκαιρινή όαση.


Περισσότερα
Οι εποχιακές αλλεργίες επηρεάζουν κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Γνωρίζετε, όμως, ότι η κακή ψυχολογία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των συμπτωμάτων της αλλεργίας σε μεγάλο βαθμό; Δείτε παρακάτω, τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε.
Περισσότερα