Τόπος συνάντησης για εμάς που πιστεύουμε
πως τα εμπόδια είναι για να τα υπερπηδάς,
όχι για να σε σταματούν. Που σκεφτόμαστε θετικά,
αναλαμβάνουμε δράση και συμμετέχουμε σε ό τι μας αφορά.

Αναζητάμε την έμπνευση

20 Δεκεμβρίου 2016, 10:30

Τα 10 πιο καινοτόμα Πανεπιστήμια στον κόσμο

Υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι τρόποι κατάταξης των Πανεπιστημίων του κόσμου, βάσει διαφορετικών κριτηρίων, από τον αριθμό των φοιτητών τους, έως τον βαθμό αποδοχής τους από την επιστημονική ή την ακαδημαϊκή κοινότητα, ή την προτίμηση των οργανισμών-εργοδοτών στους αποφοίτους τους. Το World Economic Forum* τα κατέταξε με κριτήριο τη σύνδεσή τους με την καινοτομία.

Ανάμεσα στους “συνήθεις υπόπτους”, όπως το Harvard ή το Stanford, φιγουράρουν μερικά πανεπιστήμια που ίσως δεν γνωρίζατε (ούτε κι εμείς). Όταν κανείς έχει μικρά παιδιά, καμιά φορά, βλέποντας τέτοιες λίστες, ονειρεύεται. Φαντάζεται το σπλάχνο του να διαβαίνει την πύλη ενός τέτοιου κορυφαίου πανεπιστημιακού ιδρύματος, να διαπρέπει, να συμμετέχει σε μια φοβερή έρευνα για να ανακαλύπτει κάτι που θα αλλάξει την ανθρωπότητα… Στη συνέχεια να βραβεύεται, να αναγνωρίζεται παγκοσμίως, να μην προλαβαίνει τις προτάσεις εργασίας, να του απονέμεται το βραβείο Νόμπελ… Δεν υπάρχει όριο στα όνειρα!

Η κατάταξη των καινοτόμων πανεπιστημίων θα έχει πιθανότατα αλλάξει μέχρι να έρθει η ώρα του μεταπτυχιακού του παιδιού σας, του αυριανού…Νομπελίστα! Όμως, ένα λιθαράκι για να κάνετε το όνειρό σας –ή έστω μέρος αυτού- πραγματικότητα, μπορείτε να ξεκινήσετε να βάζετε από σήμερα, επενδύοντας σε ένα πρόγραμμα σπουδών. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος, ούτε καν τι θα καθιστά καινοτομία. Το σίγουρο όμως είναι ότι και τότε, όπως και τώρα, θα υπάρχουν σπουδαίες ευκαιρίες σπουδών για τους νέους και θα μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας να τις αξιοποιήσει.

Αυτή τη στιγμή πάντως, με κριτήριο την καινοτομία, τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, μετρώντας αντίστροφα, είναι:

10.             Northwestern University, Chicago, ΗΠΑ: Κάθε χρόνο λαμβάνει επιχορηγήσεις ύψους άνω των 600 εκ. δολαρίων αποκλειστικά για ερευνητικά προγράμματα.

9.               KU Leuwen, Βέλγιο: Στα εργαστήριά του παρασκευάστηκε φάρμακο που καθυστερεί την ανάπτυξη του ιού Zika στα ποντίκια.

8.               University of Pennsylvania, Philadelphia, ΗΠΑ: Λειτουργεί 136 ερευνητικά κέντρα με προϋπολογισμό 878 εκ. δολάρια.

7.               University of Michigan, Ann Arbor, ΗΠΑ: Tο ειδικό γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας του έχει βοηθήσει περισσότερα από 110 start ups στο ξεκίνημά τους.

6.               KAIST, Daejeon, Νότιος Κορέα: Παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία ανθρωποειδών ρομπότ.

5.               University of Washington, Seattle, ΗΠΑ: Tο 2015 το 38,2% των αποφοίτων του ήταν πτυχιούχοι επιστημών, τεχνολογίας, μηχανολογίας και μαθηματικών.

4.               University of Texas, Austin, ΗΠΑ: O ετήσιος προϋπολογισμός του για θέματα έρευνας ξεπερνά τα 2,7 δις δολάρια.

3.               Harvard University, Cambridge, Massachusetts, ΗΠΑ:  Aπό το Harvard έχουν αποφοιτήσει 47 Νομπελίστες και 48 νικητές του βραβείου Πούλιτζερ.

2.               Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, ΗΠΑ: Οι εταιρείες που έχουν ιδρυθεί από αποφοίτους του, απασχολούν συνολικά 4,6 εκ. άτομα.

1.               Stanford University, California, ΗΠΑ: Απόφοιτοί του έχουν δημιουργήσει εταιρείες-κολοσσούς στον χώρο της τεχνολογίας, όπως η Google και η Cisco. 

Δείτε εδώ το βιντεάκι του World Economic Forum

Η άποψή σας;

comments powered by Disqus
Ο λόγος ύπαρξης αυτού του ιστότοπου είναι να γίνεται συζήτηση, να ακούγονται γνώμες , να μοιράζονται προβληματισμοί. Εδώ λοιπόν, περιμένουμε τη δική σας άποψη. Προσπαθήστε το σχόλιό σας να είναι σύντομο και κατανοητό και να σέβεται τους συνομιλητές σας και τους αναγνώστες γενικά. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε υβριστικά σχόλια.

Δείτε ακόμη

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στα ασφαλιστήρια υγείας, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα έχει «χτυπηθεί» από την οικονομική κρίση. Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερ
Περισσότερα
Από τη στιγμή που ένας γονιός παίρνει στην αγκαλιά το παιδί του, θέλει να του παρέχει ό,τι καλύτερο μπορεί και να το κάνει να νιώθει πάντα ασφαλές. Και ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας για παιδιά είνα
Περισσότερα