Τόπος συνάντησης για εμάς που πιστεύουμε
πως τα εμπόδια είναι για να τα υπερπηδάς,
όχι για να σε σταματούν. Που σκεφτόμαστε θετικά,
αναλαμβάνουμε δράση και συμμετέχουμε σε ό τι μας αφορά.

Αναζητάμε την έμπνευση

28 Μαΐου 2018, 10:30

Γνωρίστε τους 3 πυλώνες της ασφάλισης

Το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Δεν αποτελεί μόνο πολιτική επικαιρότητα αλλά και συζήτηση στους περισσότερους κοινωνικούς κύκλους, καθώς η επίλυσή του προκαλεί γενικό προβληματισμό. Η συζήτηση αυτή πολλές φορές περιλαμβάνει και το μοντέλο των 3 πυλώνων της ασφάλισης, που όμως πολλοί δεν γνωρίζουν.

Είτε παρακολουθώντας την επικαιρότητα είτε από προσωπική εμπειρία γνωρίζετε πως οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2015) η Ελλάδα στο μέλλον θα αντιμετωπίσει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, με σημαντική μείωση του πληθυσμού, ενώ σημαντικό μέρος αυτού του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών.

Έτσι, δημιουργείται η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός ασφαλιστικού συστήματος που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και στον τρόπο διαβίωσης των Ελλήνων και το οποίο θα είναι βιώσιμο και θα αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για αποταμίευση.

Βεβαίως, όλο ακούμε για ασφάλιση και σύνταξη. Πόσα ξέρουμε όμως;

Το Ελληνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης

Σήμερα, το Ελληνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελείται από δύο πυλώνες:

  1. Δημόσιο Σύστημα Ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ) το οποίο χρηματοδοτείται από το κράτος, τον εργοδότη και τον εργαζόμενο (κύριο)
  2. Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης το οποίο λαμβάνει χρηματοδότηση από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων (συμπληρωματικό)

Η φιλοσοφία των 3 πυλώνων του ασφαλιστικού συστήματος

Οι 3 πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος περιγράφουν ένα σύστημα συντάξεων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, το οποίο εφαρμόζεται αποτελεσματικά τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.

1ος πυλώνας (Υποχρεωτικός): κρατικός/ασφαλιστικός φορέας

2ος πυλώνας (Συμπληρωματικός): μεικτό σύστημα κρατικό ή/και ιδιωτικό, όπως για παράδειγμα το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης

3ος πυλώνας (Εθελοντικός): Ιδιωτική ασφάλιση

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ένας συνταξιούχος θα λαμβάνει μια σύνταξη για αξιοπρεπή διαβίωση από το κράτος και θα τη συμπληρώνει μέσω των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Εάν θέλει κάτι περισσότερο για τα χρόνια της σύνταξης, τότε θα πρέπει να επενδύσει σε μια ιδιωτική ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό προϋποθέτει την ολική αναθεώρηση των όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις συντάξεις, αλλά και το ασφαλιστικό σύστημα γενικότερα. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοήθησε να κατανοήσετε τη φιλοσοφία των 3 πυλώνων της ασφάλισης που συναντάμε κάθε τόσο και να αποτελέσει πηγή σκέψης για το πώς θα προνοήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα για τη σύνταξή σας.

Πηγές: Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Καθημερινή

Η άποψή σας;

comments powered by Disqus
Ο λόγος ύπαρξης αυτού του ιστότοπου είναι να γίνεται συζήτηση, να ακούγονται γνώμες , να μοιράζονται προβληματισμοί. Εδώ λοιπόν, περιμένουμε τη δική σας άποψη. Προσπαθήστε το σχόλιό σας να είναι σύντομο και κατανοητό και να σέβεται τους συνομιλητές σας και τους αναγνώστες γενικά. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε υβριστικά σχόλια.

Δείτε ακόμη

Ίσως όλοι έχουμε ακούσει για κάποια φίλη, συγγενή ή γνωστή που να έχει νικήσει τον καρκίνο του μαστού. Παρακάτω, θα εξετάσουμε τι συμβαίνει την περίοδο της αποκατάστασης, αλλά και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή ενημέρωση.


Περισσότερα

Στη χώρα μας, η θάλασσα είναι αναμφισβήτητα κομμάτι της ιστορίας της. Εκτός του ότι αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την οικονομία, είναι το μέρος που εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες και τα όνειρά μας, είναι τα καλοκαίρια μας, η πηγή της ζωής.  Γι’ αυτό, πρέπει να προσέχουμε τη θάλασσά μας, να την προστατεύουμε.

Περισσότερα