Τόπος συνάντησης για εμάς που πιστεύουμε
πως τα εμπόδια είναι για να τα υπερπηδάς,
όχι για να σε σταματούν. Που σκεφτόμαστε θετικά,
αναλαμβάνουμε δράση και συμμετέχουμε σε ό τι μας αφορά.

Εξυπνότεροι στα καθημερινά

14 Ιουνίου 2017, 12:00

5 δημοφιλείς New Age συμβουλές και 5 λόγοι για να μην τις ακούτε

Κι αν το σύμπαν τελικά δεν συνωμοτεί; Κι αν όλα τα πράγματα δεν γίνονται για κάποιο λόγο; Μήπως τελικά οι συμβουλές που δίνουμε και που μας δίνουν μας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Δείτε τις πέντε πιο συνηθισμένες φράσεις που έχουμε λίγο πολύ ακούσει όλοι μας και αυτοί είναι οι λόγοι που καλό θα ήταν να πάψουμε να τις ακούμε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

1. Αγνόησε οτιδήποτε αρνητικό.

Μια από τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις του κινήματος αυτού είναι η πεποίθηση ότι δίνεις «δύναμη» σε κάτι αρνητικό μόνο και μόνο επειδή το σκέφτεσαι ή το συνειδητοποιείς.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Το να βλέπεις κάτι αρνητικό με ρεαλισμό, σου δίνει τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσεις και να προετοιμαστείς κατάλληλα, ακόμα και να το αποτρέψεις. Η άρνηση να ακούσεις οποιαδήποτε αρνητική πληροφορία, μόνο και μόνο επειδή σε κάνει να αισθάνεσαι φόβο ή ανησυχία, σημαίνει απλώς ότι επιλέγεις να παραμείνεις σε μία κατάσταση άγνοιας και δε θα βοηθήσει με κανέναν τρόπο στην εξάλειψη του προβλήματος. 

2. Μη θυμώνεις ποτέ.

Πολλοί έχουν φτάσει να πιστεύουν ότι ο θυμός είναι κάτι «κακό», που πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγεις. Σου λένε ότι πρέπει να μετατρέψεις τον θυμό σου σε αγάπη, ειρήνη, φως και τέτοια συναφή. Το πρόβλημα με αυτή την αντιμετώπιση είναι ότι δημιουργεί απάθεια και ανοχή απέναντι στην αδικία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Υπάρχει κάποιος λόγος που έχουμε μάθει να λειτουργούμε βάσει ενός ηθικού κώδικα. Για παράδειγμα, ένας αθώος που βασανίζεται ή ένα παιδί που κακοποιείται, είναι πράγματα που θα προκαλέσουν οργή σε κάθε υγιώς σκεπτόμενο ενήλικα. Η οργή δεν είναι κάτι που πρέπει απαραίτητα να καταπιεστεί, αλλά αντίθετα κάτι που πρέπει να διοχετευτεί με τρόπο δημιουργικό, με σκοπό να αποτραπεί, ει δυνατόν, η αιτία που τη δημιουργεί.

3. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος.

Μια πολύ συνηθισμένη, λανθασμένη αντίληψη είναι ότι δεν υπάρχει «σωστό» και «λάθος» και ότι αυτή είναι μια «μανιχαϊστική» προσέγγιση του κόσμου.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Αυτός ο τρόπος σκέψης, γνωστός ως «ηθικός ρελατιβισμός» (moral relativism), δεν είναι μόνο λανθασμένος αλλά και επικίνδυνος. Σε κάνει να νιώθεις ότι κάθε σου πράξη δικαιολογείται και σε αποτρέπει από το να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου και των επιπτώσεων που αυτές μπορεί να έχουν στους γύρω σου. Προφανώς και υπάρχει το αντικειμενικά «καλό» και το «κακό», αυτό το ξέρουν και τα παιδιά. Δεν είναι όλα ΟΚ.

4. Δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια: Η πραγματικότητα είναι αυτό που αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Σου λένε ότι δεν μπορείς ποτέ πραγματικά να ξέρεις την απόλυτη αλήθεια για τίποτα απολύτως, αφού «όλα είναι σχετικά». Οι ρίζες αυτής της παραδοχής βρίσκονται σε αυτό που ονομάζουμε «σολιψισμό», μια θεωρία που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μία «πραγματική» και ρεαλιστική πραγματικότητα, αλλά μόνο υποκειμενικές αναπαραστάσεις αυτής, που βρίσκονται στο μυαλό του καθενός μας.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Ενώ η θεωρία αυτή ενδύεται με ένα πέπλο φιλοσοφίας, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια δικαιολογία για να βρεθείς τελείως αποκομμένος από την πραγματικότητα. Υπάρχει κάτι που λέγεται αντικειμενικότητα, όπως και κάτι που λέγεται υποκειμενικότητα. Όχι, η αντίληψη του κάθε ανθρώπου δεν συμπίπτει απαραίτητα με την πραγματικότητα κι αυτό κατά βάθος το ξέρουμε όλοι. Η αλήθεια υπάρχει. Καλό είναι να βγαίνει και στο φως.

5. Αυτό στο οποίο εναντιώνεσαι γιγαντώνεται. Οπότε μην αντιστέκεσαι.

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας είναι -λέει- μέσα από τη γιόγκα και το διαλογισμό, ότι πρέπει να «αφεθούμε» και να σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε, αφού ο μόνος δρόμος είναι η «αποδοχή». Χαλάρωσε και ευχαριστήσου το δηλαδή.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Ανοησίες! Και θα συμφωνούσαν απόλυτα, πιστεύω, και ο Γκάντι και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Μαντέλα, και όλοι αυτοί οι αγωνιστές που έδωσαν και τη ζωή τους για την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Προσευχήσου αν θες, αλλά μάζεψε και καμιά κουβέρτα για τους πρόσφυγες που έχουν μαζευτεί έξω από την πόρτα σου, πιο χρήσιμη θα τους φανεί.

Η πραγματικότητα αυτού του κόσμου είναι λογικό να σε κάνει να νιώθεις άσχημα. Χρησιμοποίησε αυτή τη δυσαρέσκεια σαν κινητήριο δύναμη για να γίνεις οργανικό κομμάτι της πραγματικής αλλαγής. Όσο σημαντικές κι αν είναι η εσωτερική ειρήνη, η γαλήνη και η αυτογνωσία, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι είμαστε υπεύθυνοι πολίτες και ότι έχουμε καθήκον να στηρίζουμε τους πιο αδύνατους, να υποστηρίζουμε τη δικαιοσύνη, να αγωνιζόμαστε για την αλλαγή που θέλουμε να έρθει και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας.


Η άποψή σας;

comments powered by Disqus
Ο λόγος ύπαρξης αυτού του ιστότοπου είναι να γίνεται συζήτηση, να ακούγονται γνώμες , να μοιράζονται προβληματισμοί. Εδώ λοιπόν, περιμένουμε τη δική σας άποψη. Προσπαθήστε το σχόλιό σας να είναι σύντομο και κατανοητό και να σέβεται τους συνομιλητές σας και τους αναγνώστες γενικά. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε υβριστικά σχόλια.

Δείτε ακόμη

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στα ασφαλιστήρια υγείας, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα έχει «χτυπηθεί» από την οικονομική κρίση. Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερ
Περισσότερα
Από τη στιγμή που ένας γονιός παίρνει στην αγκαλιά το παιδί του, θέλει να του παρέχει ό,τι καλύτερο μπορεί και να το κάνει να νιώθει πάντα ασφαλές. Και ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας για παιδιά είνα
Περισσότερα